SENDİKAMIZDAN HABERLER
13.Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi Yayımlandı
04 Ekim 2024, Cuma
Ulaştırma Memur-Sen 13.Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, 1-3 Ekim 2024 tarihleri arasında Kızılcahamam’da yapıldı. Üç gün süren toplantıda, sendikal çalışmaların yanı sıra ulaştırma hizmet kolu ile ülke ve dünya gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu, ulaştırma çalışanlarının sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü.
Genel Başkanımız Dr. Kenan Çalışkan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi ile memurların elinden haklarının alındığını belirterek “Tasarrufun emekten değil, israftan” yapılması gerektiğini vurguladı.
Ülkemizin içinden geçmiş olduğu ekonomik krizin gün geçtikçe derinleştiğini ifade eden Çalışkan: “Biz, sadece kendi hizmet kolumuzdaki memurlar için değil, aslında tüm ücretliler için; işçiler, memurlar ve emekliler için de hak arama mücadelesi veriyoruz. Hayat pahalılığı, memurundan işçisine her bir ferdin alım gücünü eritiyor. Kamu hizmetinin devamlılığını sağlayan memurlardan değil, israf niteliğindeki harcamalardan tasarrufa gidilmesi gerektiğini yineliyoruz.” dedi.
Toplu sözleşme masasının kurulma sebebinin, sendika ve idare arasında memurların haklarının belirlenmesi ve amacının ise yasalarla koruma altına alınmış toplu sözleşme maddelerinin eksiksiz hayata geçirilmesi olduğunu kaydeden Genel Başkan Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve devletin tüm erkleri bu yasalara uymak zorundadır. Memurun, yasalarla koruma altına alınan Toplu Sözleşmeye saygı gösterileceğine dair inancı kalmamıştır. Bu sebeple de toplu sözleşmede elde ettiğimiz kazanımlarımızın elimizden geri alınmasına karşı masada, yargıda ve sahada mücadele verdik ve bu mücadeleyi sürdüreceğiz.”
Tasarruf Tedbirleri Genelgesi ile daha önce görülmemiş bir kısıtlamaya maruz bırakılan memurların haklarını savunmak için sendikamız tarafından her türlü mücadelenin sergilendiğini dile getiren Genel Başkanımız Dr. Kenan Çalışkan, sendikamızın hak arama mücadelesini siyasi muhaliflik olarak nitelendirenlere karşı şu açıklamalarda bulundu: “Memurun, koruyucu giyim yardımı, personel servisleri ve fazla mesai ücretleri gibi birçok hakkı elinden alındı. 3600 Ek Gösterge ve Mühendislik Meslek Kanunu gibi konularda yıllardır verilen sözler tutulmuyor. Ülkenin içinden geçmiş olduğu ekonomik kriz dolayısıyla memurun alım gücü de günden güne eriyor. Vergiler, sermaye sahibi imtiyazlılardan alınmak yerine ücretli kesimin sırtına yükleniyor. Tüm bu haksızlıklara maruz bırakılan ve ne işte ne de evinde huzuru kalmayan memurun hakkını bugün savunmayacağız da ne zaman savunacağız? Bugün bunu yapmaz isek, yarın kamu emekçisinin karşısında sendikacı olduğumuz iddiasında bulunamayız. Malum sendikalara ve onların arkasında durup memurun karşısına dikilenlere diyoruz ki:
EMEKÇİNİN HAKKINI SAVUNMAK MUHALİFLİK DEĞİL, SENDİKACILIKTIR!”
13.Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi
İnsan haklarına yönelik her türlü şiddete, baskıya, zulme ve haksızlığa karşı çıkmaya; hukukun üstünlüğü için, hayatın her alanında ve özellikle de sendikal alanda kazanılmış hakların korunması ve yeni hakların elde edilmesi için çalışıp çabalamaya, mevcut sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması için emek harcamaya ve mücadele etmeye devam edileceği vurgulanan toplantıda şu kararlar alındı:
- İnsanlığa karşı bütün dünyanın gözü önünde suç işleyen, temel insan haklarını, uluslararası hukuku, uluslararası antlaşmaları açıkça çiğneyen israilin barbarlığına son verilmelidir. Siyonist rejimin Filistin halkına yönelik zulmü, Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım, Lübnan gibi komşu ülkelere de yönelen ve sivilleri hedef alan saldırganlığı derhal durdurulmalıdır. Bunun yanı sıra, Doğu Türkistan başta olmak üzere, mazlum halklara ve insanlara karşı sürdürülen, insanlığın ortak utancı olan katliamları, cinayetleri, açlığa maruz bırakılmayı ve hak ihlallerini şiddetle kınıyor ve kınamakla kalmayıp Siyonist rejimin tüm ticari ürünlerine karşı Boykot uygulamasının devam ettirilmesine tüm üyelerimizi ve vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Bunun yanında; zulmün 1.yılında, 6 Ekim tarihinde 81 ilin tamamında eş zamanlı olarak düzenlenecek “Direnişe Selam, Siyonizme Lanet” yürüyüşüne tüm teşkilat mensuplarımızla katılıyor ve herkesi bu yürüyüşe davet ediyoruz.
- 4688 sayılı Kanun, uluslararası normlara, sendikal gerçeklere ve evrensel ilkelere uygun olarak güncellenmeli; sendikal özgürlükler artırılmalı, örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı, toplu sözleşme hükümleri eksiksiz uygulanmalıdır. Sosyal diyalog mekanizması olan Kurum İdari Kurulu kararlarının gereği yerine getirilmelidir.
- Ülkemizin içinden geçmiş olduğu ekonomik kriz gün geçtikçe derinleşirken, Tasarruf Tedbirleri gerekçe gösterilerek memurun üzerinden ekonomik göstergelerde denge sağlanmaya çalışılmasını reddediyoruz. Toplu sözleşme ile edindiğimiz; ancak Tasarruf Tedbirleri Genelgesi ile iptal edilmeye çalışılan kazanımlarımızın yeniden alınması için mücadelemiz sürdürülecektir.
- Servis Hizmeti, sendikamızın toplu sözleşme kazanımı olarak uygulanmaya başlamış olup genelgeyle kaldırılması hukuka aykırıdır. Tasarruf Tedbirleri Genelgesi ile iptaline karar verilen personel servis hizmetinin yeniden alınması için bugüne kadar sürdürülen mücadele, hakkımız alınana kadar devam ettirilecektir.
- Koruyucu Giyim Yardımı, 6.dönem toplu sözleşme ile elde ettiğimiz ve yıllardır devam ettirilen bir kazanımımız olup, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca kanunlara aykırı bir şekilde engellenmeye çalışılmaktadır. İptal edilen koruyucu giyim hakkımızın emekçilerimize yeniden dağıtımı için masada, sahada ve yargı alanında mücadele sürdürülecektir.
- Fazla Mesai hususunda Ulaştırma Memur-Sen olarak kamu emekçisinin fazla mesaiye kalmamasından yana bir tavır sergiliyoruz. Buna karşın; KİT’lerin yoğunlukta olduğu ulaştırma hizmet kolumuzda, birçok personel vardiyalı olarak sahada çalışmakta ve fazla mesaiye mecbur bırakılmaktadır. Emekçilerimizin özel hayatına ayıracağı zamandan feragat ettirilen ve yine kendilerine danışılmadan yaptırılan fazla mesaiye kalan, kamu hizmetinin aksamaması adına zorluk çıkarmayan emekçinin fazla mesai ücretinin kısıtlanması, kamu vicdanını yaralamaktadır. Memur fazla mesaiye bırakılmamalı, bırakılıyorsa da alın terinin karşılığı mutlak surette verilmelidir.
- 3600 Ek Gösterge, yıllardır yılan hikâyesine dönen bir süreçten geçmektedir. Hükümet yetkililerince verilen söz üzerine memur, tam 8 yıldır bu sözü yerine getirilmesini beklemektedir; ancak farklı bahanelerle oyalanmaktadır. Bunun yanı sıra son yapılan toplu sözleşmede “3600 ek göstergenin mevcut toplu sözleşme dönemi içerisinde çalışması tamamlanacaktır” ifadesi de bulunmaktadır. 1.derecenin 4.kademesine gelen tüm yüksekokul mezunu personelin 3600 ek göstergeden bir an evvel yararlandırılması ve hali hazırda 3600 ek göstergede olan ve lise mezunu olan personelin de emekli aylığında artış sağlanmalıdır.
- DHMİ personeline ödenen Havacılık Tazminatı, daha önceleri cüzi miktarda ödenirken Ulaştırma Memur-Sen’in toplu sözleşme masasına oturmasıyla 2017 yılında Ek İlave Havacılık Tazminatı ödenmesi kararı aldırılmıştır. Buna ek olarak, 2021 yılı toplu sözleşmesiyle havacılık tazminatının %50 oranında artırılmasıyla günümüz ekonomik şartları dikkate alındığında önemli ölçüde ücretlerin artırılması, sendikamız tarafından hüküm altına aldırılmıştır. Önümüzdeki dönemde kurum tarafından TBMM gündemine de getirilecek olan taslak çalışma ile havacılık tazminatı artırılmak istenmektedir. Personel lehine olan bu çalışmada, istendiği takdirde kuruma destek verilecektir. Ancak bu çalışmada sendikamızın olmazsa olmazı olan; adil bir düzenleme yapılarak tazminat gruplarının ortadan kaldırılması, personel maaşları arasındaki makasın daraltılması ve DHMİ’de iş barışının yeniden sağlanması hususunda girişimlerimiz devam edecektir.
- Kurumlarımızdaki Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarının düzenli ve geniş kapsamlı şekilde açılması için talep, takip ve çalışmalarımız sürdürülecektir.
- Mühendislik Meslek Kanunu, yıllardır kamu mühendisleri tarafından beklenmektedir ve artık ertelenmesi kabul edilebilir değildir. Yıllarca verilen emek ile elde edilen mühendislik unvanı ile kamuya hizmet eden mühendislerin sesi duyulmalı ve Mühendislik Meslek Kanunu bir an evvel çıkarılmalıdır. Bu kanun, tekniker ve teknisyenler olmak üzere tüm teknik personeli de kapsayacak şekilde düzenlenmelidir.
- Kurumlarımıza ait lojmanların tahsislerinde sıra tahsisine ağırlık verilmesi konusunda mücadelemiz ve çalışmalarımız kararlılıkla sürecektir.
- Konut kiralarında meydana gelen artış, kamu görevlilerinin çalışma şartlarını ve istihdam edildikleri hizmet yeri tercihlerini etkileyecek hatta yegâne etken olacak hâle gelmiştir. Sadece büyükşehirlerle sınırlı kalmayan, kamu görevlilerini şehirlerden uzaklaşmaya zorlayan kira sorunu, bir geçim sorununa dönüşmüştür. Bu amaçla, kamu işvereni, kamu görevlilerine ihtiyaçlarını giderecek ve destek olacak şekilde kira yardımı yapılması konusunu gündemine almalı, bu konuda ivedilikle adım atmalıdır.
- Kurumlarımıza ait arazi ve gayrimenkullerin, personelin kullanımına yönelik projelerle değerlendirilmesi için öneri ve çalışmalarımız sürecektir.
- Kurum İdari Kurulu kararlarının etkinliği artırılmalıdır.
- Ekonomik bir buhran içinden geçtiğimiz şu günlerde mağduriyet yaşayan emeklilerin de mali ve özlük haklarındaki kayıplar artık giderilmeli ve ömrünü kamu hizmetine adayan emeklilerimize hak ettiği değer verilmelidir.
- Enflasyon baskısı altında nefes almakta güçlük çeken kamu görevlilerinin rahat nefes alması sağlanmalı; kayıpları giderilerek maaş/ücretlerinde enflasyona yenilme riskini giderecek mahiyette iyileştirmeler yapılmalıdır. Tasarruf, memurun üzerinden yapılmamalı, kamu görevlisi emeklilerinin sesi duyularak beklentileri karşılanmalıdır.
- Mağduriyet oluşturan mülakat uygulaması yerine adil bir istihdam modeli hayata geçirilmelidir. Hakkaniyetli, liyakat ölçülerine göre istihdamın toplum vicdanında karşılığı olan KPSS puan üstünlüğüne dayalı olarak memur istihdamı esas alınmalıdır.
Başkanlar Kurulu Toplantımızda Teşkilat İçi Eğitim Verildi.
Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuza katılan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yazıcı, sendikal ve toplumsal konulara dair bir sunumun yanı sıra sendika faaliyetleri hususunda teşkilat mensuplarımıza eğitim verdi.
Erdemliler Hareketinin Öncüsü Genel Başkanımız Ali Yalçın’a Teşekkür Ederiz.
Yoğun programı arasında zaman ayırarak başkanlar kurulumuza katılan ve teşrifleriyle toplantımızı onurlandıran Memur-Sen Konfederasyonumuzun Genel Başkanı Sayın Ali Yalçın başkanımıza programımıza teşrifleri ve sendikamıza vermiş olduğu değer için teşekkür ederiz. Konuşması esnasında birlik ve beraberlik vurgusu yapan, kardeşlik hukukumuza kimsenin halel getiremeyeceğini belirten, bizlerin her daim yanında olacağını ifade eden ve teşkilatçılığın püf noktalarına değinerek tüm katılımcıları motive eden Genel Başkanımız Ali Yalçın’a teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dileriz.
SENDİKAMIZDAN HABERLER
-
2024 Yılının Son KPDK'sı Gerçekleştirildi
26 Kasım 2024, Salı -
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü'nden Sendikamıza Ziyaret
21 Kasım 2024, Perşembe -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza Ziyarette Bulunduk
13 Kasım 2024, Çarşamba -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2024/2 KİK Toplantısı Yapıldı
13 Kasım 2024, Çarşamba -
Yağmur Yağsa “Biz Yağdırdık” Derler
07 Kasım 2024, Perşembe -
HAYDARPAŞA ve SİRKECİ DEVREDİLEMEZ!
30 Ekim 2024, Çarşamba -
KAMUDA SERVİS HİZMETİ DEVAM EDECEK
14 Ekim 2024, Pazartesi -
Haydarpaşa ve Sirkeci Demiryolu Havzalarının Devrini Yargıya Taşıdık
10 Ekim 2024, Perşembe -
13.Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi Yayımlandı
04 Ekim 2024, Cuma -
TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt'a Ziyarette Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Ufuk Yalçın'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
TÜRASAŞ Genel Müdürü Selim Koçbay'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk.
23 Eylül 2024, Pazartesi -
TASARRUF SERVİSTEN OLMAZ!
02 Eylül 2024, Pazartesi -
TCDD Genel Müdürü Sn. Veysi Kurt’a Ziyaret
26 Ağustos 2024, Pazartesi